Hoe (stimu)leer ik weerbaarheid?

nov 6, 2020

Herken jij dat je tiener onzeker is en weinig zelfvertrouwen heeft? Goed om te weten dat het heel normaal is en bij de ontwikkeling hoort!

Waar komt die onzekerheid toch vandaan? Om te beginnen verandert er heel veel tijdens de puberteit; het lichaam verandert, ze gaan naar de middelbare school, misschien wel naar een school in een andere plaats, en moeten nieuwe vrienden maken. Je tiener ziet trends op internet, in bladen of bij vrienden, wil erbij horen en gaat geloven dat hij/zij net als de andere tieners moet zijn. Een onmogelijk streven; iedereen is tenslotte uniek. Helaas ziet jouw tiener dit vaak niet zo en kan dit alles hem/haar behoorlijk onzeker maken.

Dan wordt er ook nog verwacht dat ze het goed doen op school, sport, muziekles en hebben jongeren al jong een bijbaantje. Maar dit lukt niet altijd. Zo ontstaat langzaam een verkeerd zelfbeeld en gaan veel jongeren geloven dat ze niet goed genoeg zijn, het niet goed doen of niet zichzelf mogen zijn.

Zo help je je tiener meer zelfvertrouwen te krijgen.
Kijk eerst naar jezelf

Vraag jezelf af: heb ik een gezond zelfvertrouwen, hoe praat ik tegen mezelf en mijn tiener?

Stimuleer je jongere op de juiste manier

Enerzijds kan het zijn dat ze weinig tot niets met je te maken willen hebben, aan de andere kant willen zij graag je steun. Probeer je in te leven in het probleem zoals zij het zien. Dit doe je door met hem/haar te praten. Waarom denkt je tiener dat hij/zij niet knap genoeg is. Vraag hem/haar wat je kunt doen om hem/haar te helpen.

Pas je verwachtingen aan

Wees realistisch over wat je tiener wel en niet kan. Steun hen in wat zij kunnen. Elke jongere isuniek. Ieder heeft zijn/haar eigen talenten, maar ook zijn/haar eigen gebruiksaanwijzing. En – heel belangrijk – vergelijk hem/haar nooit met broertjes of zusjes.

Focus op het positieve

Concentreer je niet op wat je tiener niet goed doet maar vooral op wat hij/zij wel goed doet.Tieners hebben in hun ogen een heel zwaar leven, zij zien dingen op hun manier en willen er vooral graag bij horen. En dat is niet makkelijk. Een compliment op z’n tijd is nodig.

Houd rekening met de levensfase

Een tiener die in groep acht of de brugklas zit, zit in een andere fase dan een oudere tiener. Hou hier rekening mee. Probeer de risicofactoren in elke fase te onderkennen, zoals; somberheid, gebruik van alcohol, verkeerde vriend(inn)en.

Observeer je tiener

Probeer te ontdekken wat de interesses van je tiener zijn. Bespreek de dingen die belangrijk zijn en stimuleer hen dat te doen. Is je tiener gek op volleyballen, sla dan samen eens een balletje.

Moedig je tiener aan voor zichzelf te kiezen

Leg je tiener uit dat er een balans moet zijn in zorg voor de ander en de zorg voor jezelf. Zie je hier een disbalans dan kunnen er problemen ontstaan.

Leer je tiener eigen verantwoordelijkheid te nemen

Maakt je tiener een ‘fout’, heb dan het geduld om hem/haar opbouwende kritiek te geven. Kinderen, zeker tieners hebben de ruimte nodig om fouten te maken en eigen oplossingen te bedenken. Je kan je tiener hierbij helpen door te vragen hoe hij/zij de zaken ziet, hoe hij/zij het anders zou kunnen doen maar vooral; geef hen het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan voor hulp. En maak hier ook echt tijd voor.

Stimuleer vriendschappen

Vriendschappen zijn heel belangrijk voor het zelfvertrouwen. Alleen zijn maakt eenzaam en onzeker. Moedig je tiener daarom aan om met vriend(inn)en om te gaan, onthoud hun namen, toon interesse en zet je huis open.

Maak een complimenten boek

Geef je tiener een schrift en vraag hem/haar hierin elke avond drie positieve dingen over zichzelf of over de dag op te schrijven. Laat hem/haar daarnaast ook drie negatieve dingen opschrijven. Moedig je tiener aan om hier conclusies uit te halen; wat heb ik ervan geleerd? Zo leren tieners positief te blijven maar ook om de realiteit onder ogen te blijven zien.

Deze blog is geschreven door:

 

Lenie Kap
Ik ben Lenie Kap, moeder van Mirjam, Dorith en Marijn en oma van Milou en Tygo. Als tiener heb ik zelf grensoverschrijdende ervaringen in relaties opgedaan. Dit heeft negatieve gevolgen gehad voor mijn zelfbeeld, relaties en presteren op mijn werk.