Hoe (stimu)leer ik weerbaarheid?

nov 6, 2020

Herken jij dat je tiener onzeker is en weinig zelfvertrouwen heeft? Goed om te weten dat het heel normaal is en bij de ontwikkeling hoort!

Waar komt die onzekerheid toch vandaan? Om te beginnen verandert er heel veel tijdens de puberteit; haar lichaam verandert, ze gaat naar de middelbare school, misschien wel naar een school in een andere plaats, en moet nieuwe vrienden maken. Je dochter ziet trends op internet, in bladen of bij vrienden, wil erbij horen en gaat geloven dat zij net als de andere tieners moet zijn. Een onmogelijk streven; iedereen is tenslotte uniek. Helaas ziet jouw dochter dit vaak niet zo en kan dit alles haar behoorlijk onzeker maken.

Dan wordt er ook nog verwacht dat ze het goed doet op school, sport, muziekles en hebben meiden al jong een bijbaantje naast school. Maar dit lukt niet altijd. Zo ontstaat langzaam een verkeerd zelfbeeld en gaan veel meiden geloven dat ze niet goed genoeg zijn, het niet goed doen en of niet zichzelf mogen zijn.

Zo help je je dochter meer zelfvertrouwen te krijgen.
Kijk eerst naar jezelf
Vraag jezelf af: heb ik een gezond zelfvertrouwen, hoe praat ik tegen mezelf en mijn dochter?

Stimuleer je kind op de juiste manier
Enerzijds kan het zijn dat ze weinig tot niets met je te maken wil hebben, aan de andere kant wil zij graag je steun. Probeer je in te leven in het probleem zoals zij het ziet. Dit doe je door met haar te praten. Waarom denkt zij dat zij niet knap genoeg is? Vraag haar wat je kan  doen om haar te helpen.

Pas je verwachtingen aan
Wees realistisch over wat je dochter wel en niet kan. Steun haar in wat zij kan. Meiden zijn uniek. Ieder heeft haar eigen talenten, maar ook haar eigen gebruiksaanwijzing. En – heel belangrijk – vergelijk haar nooit met broertjes of zusjes.

Focus op het positieve
Concentreer je niet op wat zij niet goed doet, maar vooral op wat zij wel goed doet. Tieners hebben in hun ogen een heel zwaar leven, zij zien dingen op hun manier en willen er vooral graag bij horen. En dat is niet makkelijk. Een compliment op z’n tijd is nodig.

Houd rekening met de levensfase
Een meisje dat in de groep acht of de brugklas zit, zit in een andere fase dan een oudere tiener. Hou hier rekening mee. Probeer de risicofactoren in elke fase te onderkennen, zoals; somberheid, gebruik van alcohol, verkeerde vriend(inn)en.

Observeer je dochter
Probeer te ontdekken wat de interesses van je dochter zijn. Bespreek met haar dingen die belangrijk voor haar zijn en stimuleer haar dat te doen. Is je dochter gek op bakken, maak samen eens een taart.

Moedig je dochter aan voor zichzelf te kiezen
Leg je focus op wie je dochter is en wat zij doet, niet hoe zij eruit ziet.

Leer je dochter eigen verantwoordelijkheid te nemen
Maakt je dochter een ‘fout’, heb dan het geduld om haar opbouwende kritiek te geven. Kinderen, zeker tieners hebben de ruimte nodig om te vallen, te leren en vooral hun eigen oplossingen te vinden. Je kan je dochter hierbij helpen door te vragen hoe zij het ziet, hoe zij het anders zouden kunnen doen en vooral: geef haar het gevoel dat zij bij jou terecht kan voor hulp. En maak hier ook echt tijd voor.

Stimuleer vriendschappen
Vriendschappen zijn heel belangrijk voor het zelfvertrouwen. Alleen zijn maakt eenzaam en onzeker. Moedig je dochter daarom aan om met vriend(inn)en om te gaan, onthoud de namen, toon interesse en nodig ze thuis uit.

Maak een complimenten boek
Geef je dochter een schrift en vraag haar hierin elke avond drie positieve dingen over zichzelf of de dag in te schrijven. Laat haar daarnaast ook drie negatieve dingen opschrijven. Moedig haar aan om hier conclusies uit te halen; wat heb ik ervan geleerd? Zo leert ze om met moeilijke dingen om te gaan en de positieve dingen te blijven zien.

Deze blog is geschreven door:

 

Lenie Kap
Ik ben Lenie Kap, moeder van Mirjam, Dorith en Marijn en oma van Milou. Ik hou van mijn tweelingzus, mijn dochters en kleindochter en trek graag met hen op. Als tiener heb ik zelf grensoverschrijdende ervaringen in relaties opgedaan.