Groepsdruk

sep 24, 2020

‘Toe nou’, neem dat shotje nou, probeer nou’bleef een 15 jarig meisje van de keet aandringen. Terwijl ik haar heel duidelijk had verteld dat ik geen alcohol drink tijdens mijn werk. Even twijfelde ik…. zal ik toch? Maar mijn verstand en het voorbeeld wat ik aan de andere meiden wilde geven won het van de druk die het meisje op mij legde en ik zei heel duidelijk nee.”
Elke groep heeft eigen regels. Als groep bepaal je wat je wel en wat je niet doet. Als lid van de groep doe of laat je makkelijker dingen dan wanneer je alleen bent. Dit doe je omdat je er graag bij wilt horen. Zo zag ik de jongeren  in de keet al op jonge leeftijd alcohol gebruiken. Groepsdruk kan ook plaatsvinden via social media, zoals op Snapchat, WhatsApp of Instagram enz.

Positieve en negatieve kanten

Als groep sta je sterk. Je kunt elkaar helpen en aanmoedigen. Vrienden zijn er om lol mee te maken maar ze zijn er ook als je het moeilijk hebt. Maak je verkeerde keuzes dan zullen goede vrienden jou hier op wijzen. Op het moment dat je iets spannend vindt dan kan je steun vinden bij je vriendengroep.

Erbij willen horen en daar alles voor over hebben, kan ook slecht uitpakken. Anderen in jouw groep kunnen dingen doen die niet mogen of niet goed zijn. Als zij jou overhalen om mee te doen, dan is dat niet prettig. Het kan zelfs schadelijk zijn. Denk maar eens aan roken, drinken of met z’n allen iemand pesten. Het is moeilijk om tegen groepsdruk in te gaan. 

Wat helpt?

Als je last hebt van groepsdruk, kunnen deze tips helpen:

  • Maak van tevoren afspraken met jezelf over wat je wel en niet wilt. Als je goed weet waar je grens ligt, is het makkelijker om je daaraan te houden.
  • Vertel de groep dat je zelf wilt beslissen of je mee wilt doen. Neem de tijd om tot een besluit te komen en laat je niet opjutten.
  • Vraag je vriend(inn)en om jou te steunen bij het besluit wat je neemt bv als ze zien dat jij de neiging hebt iets te doen wat je niet wilt, dat ze jou herinneren aan je grens
  • Zit je in een situatie waarin je meteen moet besluiten, loop dan weg.
  • Vraag één van je vrienden die je vertrouwt, of hij/zij je wil helpen. 
  • Realiseer dat er vaak meerdere vriend(inn)en groepsdruk ervaren. Als je samen voor je mening uitkomt dan sta je sterker.
  • Neem altijd je eigen besluit, ook als de groep dat niet leuk vindt. Durf nee te zeggen.
  • Praat ook eens met een buitenstaander over jouw vriendengroep.

Hulp vragen

Vind je het moeilijk om met groepsdruk om te gaan? Vraag dan om hulp. Ook als je bang bent vrienden te verliezen, is het beter om voor jezelf op te komen. Praat met je ouders of andere mensen in je omgeving die jij vertrouwt over hoe je met die druk om kunt gaan. Je kunt ook hulp aan ons vragen.

Deze blog is geschreven door:

 

Lenie Kap
Ik ben Lenie Kap, moeder van Mirjam, Dorith en Marijn en oma van Milou en Tygo. Als tiener heb ik zelf grensoverschrijdende ervaringen in relaties opgedaan. Dit heeft negatieve gevolgen gehad voor mijn zelfbeeld, relaties en presteren op mijn werk.