Gezond online?!

sep 24, 2020

Heb jij wel eens nagedacht hoe jij jezelf wilt gedragen en beschermen in het digitale leven? Hoe jij op een gezonde manier met social media omgaat? Gezond? Er zitten toch geen vitamines in? Gezond online zijn doe je door keuzes te maken die goed zijn voor jou en de ander. Hoe zorg je ervoor dat je niet gekwetst wordt en zelf ook niemand pijn doet? 

Social media is een manier om anderen te ontmoeten. Eigenlijk is het een soort ‘huiskamer op afstand’ waar je gezellig met elkaar bent, elkaar van alles vertelt en waar je elkaar dingen laat zien. Bijvoorbeeld Snapchat, Tiktok, Whats app, Instagram enz. Het woord media vertelt je dat het vaak gebruikt wordt om informatie te delen. Net als de krant bijvoorbeeld. 

Voordelen

Je kunt het gezellig hebben met vrienden en makkelijk foto’s en filmpjes delen met veel mensen. Op social media is er altijd wel iets nieuws en interessants te vinden. Je kunt er nieuwe ideeën opdoen en nieuwe vrienden maken. Door social media weet je waar je vrienden mee bezig zijn en heb je contact met leeftijdsgenoten. 

Nadelen 

Niet alles op Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube, Twitter, Pinterest, Tiktok of andere social media is wat het lijkt. Het is een soort huiskamer weet je nog? Maar een huiskamer zonder toezicht. De huiskamer is eigenlijk van niemand. Iedereen kan iets zeggen of doen wat hij maar wil. En iedereen mag er binnenkomen. Ook mensen die je nog nooit hebt gezien. Je kunt je ook voordoen als heel iemand anders. Door een andere naam of foto te gebruiken. Dit heet grooming. Een ander nadeel heet sexting; dat is een naaktfoto of -filmpje van jezelf maken en die via social media versturen naar een vriend of vriendin. Dat kan iemand zijn die je goed kent. Maar het kan ook iemand zijn die je nog nooit in het echt hebt gezien. Dit kan ernstige gevolgen hebben wanneer de foto of het filmpje verspreid wordt via internet en iedereen deze kan zien. Dit kan zoveel schaamte oproepen dat je niet meer naar school durft. Er zijn ook veel voorbeelden bekend van jongens en meiden die het leven niet meer zagen zitten. Soms met de dood als gevolg. 

Dit animatiefilmpje https://www.youtube.com/watch?v=3n8eSe5mYVo laat zien hoe je keuzes kunt maken die goed zijn voor jou en de ander.

Deze blog is geschreven door:

 

Lenie Kap
Ik ben Lenie Kap, moeder van Mirjam, Dorith en Marijn en oma van Milou en Tygo. Als tiener heb ik zelf grensoverschrijdende ervaringen in relaties opgedaan. Dit heeft negatieve gevolgen gehad voor mijn zelfbeeld, relaties en presteren op mijn werk.