Jij bent uniek!

jul 24, 2020

Liefdevol met de ander en jezelf omgaan

Jouw gezin is je eerste voorbeeld. Het is de plek waar je leert hoe je voor elkaar en jezelf zorgt. Wanneer je ervaart dat je ouders reageren op je behoefte aan liefde, steun en nabijheid, ontstaat veiligheid en vertrouwen en voel je je geliefd en gezien. Je leert erop vertrouwen dat anderen je signalen opmerken en waar nodig erop reageren. Dat is belangrijk voor je ontwikkeling als mens. Je kan beter omgaan met tegenslagen, je voelt je waardevol, kunt makkelijker contacten leggen en je kunt je grenzen aangeven als je iets niet wilt. Je leert ook hoe je een intieme relatie met iemand kunt aangaan.

Jij bent Uniek

Er is maar één jij. Daarom is het belangrijk dat je ontdekt wie je bent, wat je kan en wat je wil. Hoe doe je dat? Sta regelmatig stil bij wat je fijn en niet fijn vindt. Ook is het belangrijk om te ontdekken wat je goed kan en wat je graag doet ook wel je kwaliteiten en talenten genoemd. Jij mag je eigen mening hebben en hier ook voor uitkomen. Dit proces kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Ga ervoor want jij bent het waard. 

In balans

Je leven is net een soort weegschaal, is deze niet in balans dan raakt hij uit evenwicht. Zo is het ook met jou. Zorg je niet goed voor jezelf dan kun je last krijgen van allerlei lichamelijke klachten, van somberheid of zelfs een verslaving ontwikkelen. Het kan best spannend zijn om jezelf serieus te nemen. Je moet soms anderen teleurstellen. Als je leert om trouw te zijn aan jezelf ontwikkel je meer zelfvertrouwen en word je betrouwbaarder omdat je duidelijk bent. Als je liefdevol met jezelf omgaat helpt dit jou ook om liefdevol met een ander om te gaan. Dan is je leven in balans en gezond!

Deze blog is geschreven door:

 

Lenie Kap
Ik ben Lenie Kap, moeder van Mirjam, Dorith en Marijn en oma van Milou en Tygo. Als tiener heb ik zelf grensoverschrijdende ervaringen in relaties opgedaan. Dit heeft negatieve gevolgen gehad voor mijn zelfbeeld, relaties en presteren op mijn werk.