Jij bent uniek!

jul 24, 2020

Liefdevol met de ander en jezelf omgaan

Jouw gezin is je eerste voorbeeld. Het is de plek waar je leert hoe je voor elkaar en jezelf zorgt. Wanneer je ervaart dat je ouders reageren op je behoefte aan liefde, steun en nabijheid, ontstaat veiligheid en vertrouwen en voel je je geliefd en gezien. Je leert erop vertrouwen dat anderen je signalen opmerken en waar nodig erop reageren. Dat is belangrijk voor je ontwikkeling als mens. Je kan beter omgaan met tegenslagen, je voelt je waardevol, kunt makkelijker contacten leggen en je kunt je grenzen aangeven als je iets niet wilt. Je leert ook hoe je een intieme relatie met iemand kunt aangaan.

Jij bent Uniek

Er is maar 1 jij. Daarom is het belangrijk dat je trouw aan jezelf bent en blijft. Hoe doe je dat? Neem regelmatig rust  om je bewust te worden van jouw gedachten, gevoelens en wat je in je lichaam ervaart. Om jouw behoeftes en verlangens te leren kennen, je kwaliteiten en talenten, je normen en waarden. Sta stil bij wat jij belangrijk en interessant vindt. Want wanneer je daar trouw aan bent en dit serieus neemt helpt dit jou om je eigen, unieke vorm aan te nemen en daarnaar te leven. Jouw wensen en jouw grenzen zijn belangrijk.

In balans

Probeer te zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt, dan leef je gezond. Zorg je niet goed voor jezelf dan kun je last krijgen van allerlei lichamelijke klachten, van somberheid of zelfs een verslaving ontwikkelen. Het kan best spannend zijn om jezelf serieus te nemen. Je moet soms anderen teleurstellen. Als je leert om trouw te zijn aan jezelf ontwikkel je meer zelfvertrouwen en word je betrouwbaarder omdat je duidelijk bent. Als je liefdevol met jezelf omgaat helpt dit jou ook om liefdevol met een ander om te gaan. Dan is je leven in balans en gezond!

Deze blog is geschreven door:

 

Lenie Kap
Ik ben Lenie Kap, moeder van Mirjam, Dorith en Marijn en oma van Milou. Ik hou van mijn tweelingzus, mijn dochters en kleindochter en trek graag met hen op. Als tiener heb ik zelf grensoverschrijdende ervaringen in relaties opgedaan.